Swedish English German

Våra frukt & bärsnacks

Under åren som gått har många goda recept skapats och det är av våra allra bästa vardagsfavoriter som vi nu gjort härliga raw mellanmålssnacks. De är varsamt tillverkade utan att förlora vitaminer, mineraler, fibrer och enzymer, ett härligt smart mellanmål som kan ätas varje dag året runt som är gott, naturligt och äkta!

Idag ackompanjerar hela forskarvärlden supermaten. Vi kan läsa om bär, frukter och grönsakers förträfflighet både när det gäller näring och hälsonytta för kroppen. Detta gläder vi oss mycket åt. Det viktigaste för vårt liv är att tillföra energi som vi får av maten vi äter. Paradoxalt nog så kräver också just matsmältningen mycket energi. Våra produkter är gjorda för att ge dig ett bra mellanmål med naturlig energi för både kropp och sinne.

Ekomoa mellanmålssnacks är gjorda utan tillsatt socker, bara naturlig sötma från frukt och bär. Kan det bli bättre än så? Bara rena råvaror, inget annat!

Läs mer om innehållet i våra ekologiska produkter >>

Är du intresserad av att bli återförsäljare? Läs om våra produkter och ta sedan en personlig kontakt så berättar vi mera.

 

Banan & Blåbärskyssar
med gojibär
Bananbräck
med kakao
Bananprickar
med kokos
     
Hallonrolls Drottningrolls Jordgubbrolls

 

Mer information om ingredienserna i våra produkter

Banan; Bananer är en bra energikälla vid träning, det vet de flesta idrottsutövare. En banan håller dig igång runt 45 minuter och fyller på elektrolyter som förloras vid svettning och magnesium och kalium hjälper trötta muskler. Bananer är packade med mineraler och vitaminer såsom Kalium, Magnesium, Fosfor, Kalcium, Selen, Järn, Zink, Mangan, Koppar, Folsyra, Vitamin A, Vitaminerna B1, B2, B3, B5, och B6, Vitamin C, Vitamin E. Bananernas hälsofördelar är många; Främjar ett friskt hjärta och minskar risk för åderförkalkning och stroke, förbättrar hjärnans funktion, ger starka ben, bra för hår, tänder och naglar.
Orac-värde; 220

Blåbär; Blåbär ett superbär som har massor av vitaminer och mineraler och är rika på antioxidanter av typen antocyaniner som ger bäret dess blåa färg. Blåbär är något av de nyttigaste vi kan äta. Forskningen har riktat ett stort intresse mot detta lilla bär i takt med att kunskapen om fytokemikalier och antioxidanter har ökatBlåbären innehåller Kalcium, Magnesium, Kalium, Fosfor, Järn, B-vitaminer, olika sorter C- och E-vitamin, betakaroten, antocyanin, ellagsyra. De är perfekta som energitillskott när som helst under dagen. Hälsofrämjande för hjärna, hud, ögon, hjärta, immunsystemet och ger energi.
Orac-värde; <6000

Jordgubbar; Jordgubbar är liksom hallon, en mycket rik källa till ellaginsyra som finns både i kärnorna och i fruktköttet och har kraftigt anticarcinogen effekt. Halten av nyttiga antioxidanter är 5-10 gånger högre än i äpple. Jordgubbar innehåller också mer C-vitamin än apelsiner och halterna ökar ju rödare bären är. En portion jordgubbar, 2-3 dl ger mer än den rekommenderade dagsdosen av C-vitamin och cirka 25 procent av vårt behov av folsyra. Folat, eller folsyra skyddar också huden mot skador från UV-strålning vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor, säger Kimmo Rumpunen som är forskare på Lantbruksuniversitetets växtförädlingscenter Balsgård. Jordgubbar är bra för hår, hud, naglar och hjärta. Bären innehåller Kalium, Fosfor, Kalcium, Magnesium, Selen, Järn och Zink och Vitaminerna B6 och C, Folsyra, Ellaginsyra.
Orac-värde; 1540

Hallon; Hallon är väl näst intill vårt svenska nationalbär som tillhör rosfamiljen och är ett riktigt superbär som innehåller dubbelt så mycket ellaginsyra som jordgubbar. Ellaginsyra har i studier visat sig kunna förebygga cancer. Hallon innehåller också gott om favonoider och antocyaniner som har antiinflammatoriska egenskaper. Bären innehåller mycket C-Vitamin, Vitamin B3, Folsyra, Järn, Kalcium, Kalium och Mangan.
Orac-värde; 1220

Kokos; Människor i Asien har sen urminnes tider använt kokosfett på grund av dess värdefulla och hälsobringande effekter. Kokosfettet innehåller laurinsyra som har antibakteriella egenskaper. Kokos har en underbar doft och smak och är rena rama hälsokuren som gör oss smala. Kokosfett har mycket liten förmåga att lagras som fett i kroppen istället används det som bränsle direkt i levern och i musklerna. Det ger en ökad energiförbrukning i levern och en ökad mängd energi som musklerna kan använda. Det ger bättre uthållighet och träningsork. De mineraler och vitaminer som finns i kokosnöten är Zink, Kalium, Fosfor, Magnesium, Järn, B6 och Folsyra.                                                 

Gojibär; Fullproppat med viktiga mineraler såsom Järn, Kalcium, Zink, Selen, samt hela 21 spårämnen och Vitaminerna A, B1, B2, B6, C, E. Gojibäret är unikt eftersom det innehåller 18 olika aminosyror, varav sju av åtta är bland de livsnödvändiga. Antioxidanterna i gojibäret är många med ett mycket högt ORAC-värde. Många studier visar att mat med hög ORAC-värde har många positiva hälsoeffekter, bland annat när det gäller att motverka sjukdomar och åldrande.
Orac-värde; <30 000                                                                                                                  

Vanilj; Madagaskar är världens största producent av all naturlig vanilj som kommer från vaniljorkidén (Vanilla planifolia). Vår smakrika, fina bourbon vanilj är naturenligt ekologiskt odlad med mycket hög kvalité i små familjejordbruk på Madagaskar. Inga tillsatser av socker, syntetiska eller kemiska ämnen. Vi köper den genom en lokal grossist nära oss.

Rå lakrits; Lakritsroten var förr en medicinalväxt som såldes på apotek så sent som på 1970-talet. Smal grenliknande rot som vid tuggning ger den typiska lakritssmaken, glycyrrhizin, lakritsens viktigaste ingrediens, som ger den söta karaktäristiska smaken. Produkter med lakritssmak kan även innehålla anis som ersättare till lakrits.  Våra produkter har endast ren lakrits som kommer från ekologiska odlingar i Europa.

100% Kakao av Theobroma cacao trädet som ursprungligen härstammar från området kring Amazonas men spreds vidare norrut av djur och människor som åt fruktköttet och spottade ut fröna. Kakaobönan sitter i fem rader inne i frukten vilken är ungefär av en amerikansk fotbolls form och storlek. En egenhet är att blommor och frukter växer direkt på stammen och grövre grenar. Det är kakaomassan som har hälsofördelar. Den innehåller Mineraler och framförallt Magnesium som många människor har brist på idag. Rikligt med antioxidanter som skyddar mot åldrande och många allvarliga sjukdomar.
Orac-värde; 26 000

Dadlar: Dadelpalmen är känd sen mycket länge från norra Afrika till sydvästra Asien och växer i ökenoaser. Själva blommorna på palmen är små och doftande och endast en stor blomställning av många kan innehålla 6.000-10.000 blommor. Dadelfrukten är ett bär 2,5-7 cm lång som är mörkt orangebrun, mjukt och sirapskladdigt. Vi använder ekologiska dadlar som sötning i några av våra produkter. Dadlar innehåller bland annat mineralerna Kalium, Kalcium, Magnesium, Fosfor, Järn, Selen, Natrium och Vitamin B6, Niacin, Folat, Betakaroten och E-vitamin.

Psylliumfröskal; Psylliumfröskal, naturligt fri från gluten och helt utan tillsatser är mycket rikt på fibrer med en hög halt av vattenlösliga fibrer. Fibrerna binder vätska i mage och tarm vilket normaliserar tarmens funktion. Psylliumfröskal avger också en geléartad substans som smörjer och skyddar tarmväggen. Vattenlösliga fibrer sänker det glykemiska indexet (GI) på kolhydratrika livsmedel om de tas i samband med måltiden. Ett lågt GI håller blodsockret på en jämn nivå. Lösliga fibrer kan också minska risken för högt blodkolesterol.

 

Fytokemikalier

Fytokemikalierna tillhör gruppen mikronäringsämnen, men är varken vitaminer eller mineraler utan färgpigment.” Fyto” kommer från grekiskans phython som betyder växt och fytokemikalierna kommer alltså från växtriket. Det är framför allt inom gruppen fytokemikalier som forskningen gjort stora och viktiga framsteg under senaste åren och mycket av innehållet i boken Supermat grundar sig på denna forskning.

Fytokemikalierna påverkar din hälsa genom att de fungerar som starka antioxidanter och skyddar cellerna från att brytas ner av de fria syreradikalerna och på så sätt skyddar mot cancer och åldersrelaterade sjukdomar. Hämmar inflammationer. En osynlig inflammation tros spela en stor avgörande roll både i uppkomsten av sjukdom och i åldrandets process. Har en kolesterolsänkande effekt. Minskar risken för att blodplättarna bildar proppar. Fungerar som växtöstrogener som liknar kroppens eget kvinnliga könshormon östrogen. Källa: Supermat, vägen till ett friskare liv av MD Helena Nyblom

 

Vad är ORAC?

Oxygen Radical Absorption Capacity är ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller. I genomsnitt behöver vi få i oss antioxidanter som motsvarar minst 3000 ORAC per dag. Ju högre ORAC-värde, desto mer antioxidanter innehåller ämnet. För att jämföra dessa värden per 100g har blåbär värdet 6500 och gojibär värdet 30 000.