Swedish English German

Frågor & svar

Från konsumenter och återförsäljare.

 

Vilka värderingar är viktiga för er på Ekomoa?

Vi tänker ekologiskt, hållbart i alla avseende, hälsosamt, njutbart, trendigt, lojalt, ekonomiskt.

 

Vad ska vi ha snacksen till, hur ska vi äta dem?

Sammanfattning; fikagodis, träningsmellanmål, blodsockerutjämnare, resgodis, utflyktsmellanmål, dietmellanmål eller som godis för stora och små barn.

Många av våra kunder, särskilt kvinnor, väljer att ha dem till fika eller godis istället för söta kakor och bröd på sitt jobb frampå eftermiddagstimmarna när blodsockret blir lite lågt och depåerna behöver fyllas på med bra energi. Andra väljer att ha dem i sin väska för att äta några under vägen hem för att vara i energibalans till matinköpen eller till trötta små barn efter en lång dag eller efter ett gympapass. Särskilt då bananprodukterna som det är mycket magnesium i som musklerna gärna vill ha efter ett träningspass och kalium som hjälper till att återställa vätskebalansen när vi svettats mycket. Banan & blåbärskyssarna är väldigt rika på antioxidanter då gojibär och blåbär har ett mycket högt ORAC-värde (dvs. förmågan att neutralisera fria radikaler i kroppen). Ute i skog och mark och vid resor är det behändigt att få frukt och bär i ny tappning. Snacksen fungerar även som ett sött drinktilltugg för den som vågar lite nytt!

Rollsen fungerar bra som en magtrimmare med mycket fibrer. Passar också många små barn som här inte får i sig något raffinerat socker utan bara rena råvaror av bär.

Våra produkter har få kalorier fastän det smakar sött och gott. Alla bär-rollsen ligger på mellan 118-128 kcal och banansnacksen lite högre, mellan ca: 178-198 kcal. Det betyder att man skulle kunna äta flera askar (3-5 askar) för att nå upp till samma kalorimängd som en liten chokladkaka i jämförelse.

 

Hur länge håller de när jag öppnat en förpackningen?

Förvara produkterna enligt vår rekommendation så håller de länge även efter bruten förpackning. Använd gärna en tätslutande burk eller en plastpåse med klämma, annars så kan Bananprodukterna bli mjuka som pepparkakor när de legat framme ett tag och Bär-rollsen blir hårdare.

 

Hur görs snacksen? 

Bären eller frukten rårörs, som gammeldags rå sylt, som kanske mormor eller farmor gjorde ute på landet förr och som man minns från sin barndom men helt utan tillsatt socker, vi har använt lite dadlar istället. Sen har vi också lagt i lite fibrer i rollsen, godis för lilla magen. 

Syltmassan hälls ut på brickor och bananprodukterna är portionsklickade som sedan lufttorkas runt 40 grader. I och med att produkterna inte är upphettade mer än till högsta kroppstemperaturen så finns den mesta möjliga näring kvar, såsom livsviktiga enzymer.

Allt vi gör idag handlagas med hjälp av vanliga köksmaskiner t ex. hallonrolls, blåbärskyssar, drottningrolls och tårtor. Kartonginsatsen viks och stoppas i påsen som sedan fylls med godsakerna, paketet försluts och etiketteras och allt arbete görs för hand i vår lilla snacksfabrik.

 

Var kommer namnet Ekomoa från?

Namnet ”Ekomoa” inspirerades jag till under en stunds vila, när jag själv just ställde mig frågan vad ett nytt företag skulle kunna heta. Eko står för en förkortning av ekologisk, helt naturligt, och moa är för mig ett gammalt ord för själva jorden vi odlar i. Så blev det Ekomoa. Visst är det fint!

 

Snacksen smakar ju sött, är det verkligen inget tillsatt socker i?

Nej, det är det inte, bara frukten och bärens eget fruktsocker. Smaken och sötman från bär och frukt intensifieras när vattnet är borttorkat.

 

Ibland får jag frågan; Vad är det bästa med dina produkter?

Då tänker jag att det är väl uppenbart! Bara ett fåtal rena ekologiska råvaror, utan tillsatt socker, naturligt fria från vanliga allergener som gluten och mejeriprodukter och inga nötter. Produkter som är fulla av härlig raw livsenergi för kroppen. Kan det bli bättre än så? Dessutom är det nytt, trendigt och livsstilshöjande. Utan upphettning, ingen fritering, inga transfetter, bara äkta och naturligt med nya begreppet ”feel good snacks” mellanmål att äta med gott samvete och må bra av.

 

Har ni fler produkter?

Ja, vi har även delikata raw bär- och frukttårtor som vi gör på beställning. Kontakta oss för en offert. I mån av tid kan vi göra läckra bars, raw chokladkakor och snacksmandlar, särskilt inför större högtider som jul etc.

 

”Spår” av nötter kan förekomma står det på påsen, hur menar ni? Det finns ju inga nötter i produkten!

Vi har inga nötter i själva snacksprodukterna av frukt och bär men vi använder oss utan mandel, cashewnötter och sesamfrön i andra produkter så vi hanterar det i vår lokal och vår produktion. Vi använder nötter i frukttårtor vid beställningar och då hanteras de i samma produktionslokal. Så "spår" av nötter kan finnas. De flesta nötallergiker tål ju det, men med allergiker kan man inte vara nog så försiktig med, jag talar av egen erfarenhet. Jag är glad att jag fick frågan.

 

Vad är fördelen med dessa snacks?

Produkten behåller mesta möjliga av sitt näringsinnehåll, vitaminer, mineraler, fibrer och enzymer tack vara den skonsamma och varsamma produktionsmetoden, förmodligen världens äldsta konserveringsmetod, torkning.  De är lätta att ta med, ha i väskan, ta till vid blodsockersvacka, som nyttigt fikagodis istället för kakor och bullar, före eller efter träning, på stranden, resor, ja i princip när som helst när ett behov av mat finns.

Läs mer om våra råvarors förträfflighet >> 

 

Uppskattar mycket Ekomoa snacks, men undrar dels var de tillverkas, samt varifrån råvarorna kommer?

Vi är en småskalig hantverkare som tillverkar alla våra produkter för hand i en nedlagd träffpunktslokal som är godkänd för småskalig livsmedelsproduktion i Oskarshamns kommun. 

Vi sysselsätter två personer.

Samtliga råvaror köper vi ekologiska från olika lokala matgrossister och andra leverantörer här i Sverige. Torrvaror handlar vi från bl a från Kung Markatta, BioFood, Helhetshälsa m. fl. Ibland växlar det beroende av tillgång på råvaror framför allt på bär och bananer.

Vi strävar alltid efter att få de bästa råvarorna och jag värdesätter särskilt mycket rätt kvalitet, det är väldigt viktigt för mig. Finns råvarorna dessutom Fair Trade så köper vi det.

Som en kuriositet kan jag nämna att jag ätit mig frisk med just veganmat och raw food, så rätt råvaror är A och O för mig!

Jag hoppas du känner dig nöjd med svaret.

Stort Tack för din support, det behövs, vi är fortfarande små och nya!

 

Varför startades Ekomoa?

När jag blev svårt sjuk lade jag om kosten och började äta raw food, dvs ouppvärmd vegetabilisk mat som bereddes varsamt för att behålla alla näringsämnen.

När jag kom på bättringsvägen hade jag hittat min mission, drömmen levde om att göra goda nyttigheter av frukt bär och grönsaker som alla människor kan äta.

Jag reflekterade inte särskilt mycket över kostens betydelse i mitt tidigare liv som säljare av småhus och fastighetsmäklare. Men sedan jag insjuknat bland annat i en kopparförgiftning som resulterade i kronisk anemi förändrades mitt liv.

Raw food blev en av lösningarna

Till slut var jag så svag att jag inte ens orkade öppna käkarna för att tugga maten. Det var då jag bestämde mig för att prova med att lägga om kosten till grönsaker, frukt och bär. Och det fungerade över all förväntan. Erfarenheten gjorde mig till en övertygad raw food entusiast. Jag fick tillbaka livskraften och drömmen växte sig starkare om att kunna återvända till ett aktiv liv. Det var då jag bestämde mig för att starta tillverkning.

Raw food är mattrenden som började i Kalifornien på 60-talet som spritt sig över världen. Basen i kosten är ekologiskt odlade grönsaker, nötter frukt och bär som äts så nära sitt naturliga tillstånd som möjligt.